Κεντρική σελίδα
Γενικά
Ιστορικό
Θέσεις - Απόψεις
Ανακοινώσεις
Δραστηριότητες
Δελτία Τύπου
Εφημερίδα
Αφιέρωμα
Επικοινωνία
Σύνδεσμοι
Αναζήτηση
Περιεχόμενα

Σύντομο Ιστορικό

Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου-Ανεξαρτησία

    Πυξίδα της πολιτικής των Αγγλοαμερικανών, ήταν το "διαίρει και βασίλευε" με άμεσο σκοπό την εξεύρεση ενός συμβιβασμού των συμφερόντων των Βρετανών και των Αμερικανών για τη χρησιμοποίηση της Κύπρου σαν πολεμικό ορμητήριο. Αυτός ο συμβιβασμός θα επιτυγχάνετο με τη διχοτόμηση της Κύπρου και την ταυτόχρονη παράδοση βάσεων στη Βρετανία. Οι δολοφονίες δημοκρατικών προοδευτικών ανθρώπων, οι εμπρησμοί από εξτρεμιστικά στοιχεία και των δύο κοινοτήτων και οι διακοινοτικές συγκρούσεις, δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την υλοποίηση των πιο πάνω διχοτομικών σχεδίων, με τη δημιουργία της εντύπωσης πως Ε/κ και Τ/κ, δεν μπορούν να συμβιώσουν.

    Έτσι οι Αγγλοαμερικάνοι μεθόδευσαν τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου που έδιναν μια ακρωτηριασμένη ανεξαρτησία στην Κύπρο και ενέπλεκαν ουσιαστικά την Τουρκία στο κυπριακό.

    Οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου διαίρεσαν τον κυπριακό λαό πολιτικά και διοικητικά, δημιουργώντας τεχνητές ανταγωνιστικές αντιθέσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες με τον κίνδυνο από στιγμή σε στιγμή να πυροδοτηθεί η αντιπαράθεση και η σύγκρουση.

Το Ανεξάρτητο Κυπριακό Κράτος εμπόδιο στη διχοτόμηση.

    Το ανεξάρτητο κυπριακό κράτος, η μοναδική σανίδα σωτηρίας για την ειρηνική συνύπαρξη, δέκτηκε κι αυτό με τη σειρά του πισώπλατα κτυπήματα. Οι αδέσμευτη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η νεαρή Κυπριακή Δημοκρατία στεκόταν εμπόδιο σ' όλα τα επεκτατικά σχέδια. Άμεση επιδίωξη η υπόσκαψη και σε μετέπειτα στάδιο η διάλυση της.

    Μέσα σ' αυτό το πνεύμα κινήθηκαν τα διάφορα "σχέδια" λύσης του κυπριακού που προτάθηκαν από τους αμερικανονατοϊκούς κύκλους. Τέτοια ήταν τα σχέδια Μπώλτ, Λέμνιστερ, Βενς, τα οποία συνοψίστηκαν στο περιβόητο σχέδιο Άτσεσον, Οι "λύσεις" αυτές οδηγούσαν στην οριστική διχοτόμηση της Κύπρου μέσω της διπλής ένωσης. Γι αυτό και βρήκαν αποφασιστικά αντιμέτωπη τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας και απορρίφτηκαν από την κυπριακή ηγεσία.

    Το δίδυμο έγκλημα: πραξικόπημα εισβολή αυτό που δεν κατάφεραν με τα διάφορα σχέδια, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τα πέτυχαν με τη βοήθεια της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β' . Η ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου άνοιξε το δρόμο στον Αττίλα και άφησε τις πανέμορφες ακρογιαλιές της Κερύνειας και της Αμμοχώστου ανυπεράσπιστες. Η μεταφορά των Τούρκων εποίκων και η ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, το 1983, δημιούργησαν νέα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου.

 


• Κεντρική Σελίδα • Σύντομο Ιστορικό • Φύση του προβλήματος • Η δική μας άποψη για τη λύση • Ξένες πρωτοβουλίες • Συνεργασία με την Ελλάδα • Διεθνής Αλληλεγγύη • Αντικατοχικός αγώνας • Αγώνας κατά του εθνικισμού • Επαναπροσέγγιση •